Skip to main content
Vesti

Održana onlajn Osnovna obuka za posrednike – medijatore

By 12.03.2022.No Comments
ADR Partners u saradnji sa Partnerima Srbija i  uz podršku Nacionalnog udruženja medijatora Srbije (NUMS), organizovali su, od 7. do 11. marta 2022. godine onlajn akreditovanu Osnovnu obuku za posrednike – medijatore. Obuka je organizovana u skladu sa Pravilnikom o programu obuke za posrednika („Službeni glasnik RS” br. 146/14).
Kroz seriju predavanja i interaktivnih simulacija, 20 polaznika imalo je priliku da se upozna sa pravnim okvirom za primenu medijacije u Srbiji, regionalnim iskustvima i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, da savlada osnovne veštine komunikacije, upravljanja konfliktima i pregovaranja, detaljno se upozna sa fazama postupka medijacije i najvažnijim etičkim pitanjima, kao i da se oproba u ulozi medijatora kroz simulacije hipotetičkih slučajeva. Tokom obuke predstavljeni su i analizirani primeri iz prakse medijatora u Srbiji, Velikoj Britaniji i SAD, kao i najvažniji izvori i resursi iz međunarodne medijacijske prakse.
Svim učesnicima obuke omogućen je pristup E-learning platformi, jednistvenom onlajn trening programu, koju su razvili Partneri Srbija za potrebe polaznika svojih obuka. Na kraju obuke dodeljena su uverenja o završenoj osnovnoj obuci za posrednika, što je jedan od uslova za dobijanje Dozvole za posredovanje i sticanje prava na upis u Registar posrednika pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.
Svojim komentarima iskazanim u anonimnoj evaluaciji, polaznici obuke istakli su zadovoljstvo kvalitetom i sadržajem obuke i dali najviše ocene.
Predavači na obuci bili su dr Jelena Arsić, medijatorka, pravnica, docentkinja na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu,  Dragana Ćuk Milankov, psihološkinja i medijatorka sa liste Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Blažo Nedić, avokat, medijator Svetske banke i UN-a.