Radni doručak „Medijacija u privredi” održan u Beogradu

Uncategorized, Uncategorized, Vesti, Vesti Engleski by

Serija događaja posvećena proslavi deset godina rada Partnera Srbija otpočela je u četvrtak, 1. novembra 2018, radnim doručkom na temu „Medijacija u privredi – Od destruktivnog konflikta do konstruktivnog rešenja”, održanom u hotelu Hilton u Beogradu. Događaj su organizovali Partneri Srbija i ADR Partners d.o.o, u saradnji sa Srpskom asocijacijom menadžera (SAM), a uz podršku MATRA Programa Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Događaj je moderirao Blažo Nedić, advokat, Medijator Svetske banke i predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije (NUMS), koji je otvorio događaj rečima „…ključna reč u medijaciji je kontrola, što nije slučaj sa parnicom ili arbitražom.”

Daniel Weinstein, sudija (u penziji), JAMS (SAD) medijator i osnivač Fondacije Weinstein International (SAD), osvrnuo se na svoje višedecenijsko iskustvo u oblasti alternativnog rešavanja sporova, navodeći da „…uvek postoji prostor za primenu medijacije, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite”. Posebnu pažnju posvetio je i ulozi medijatora koji „…slušaju i izvlače otrov iz sporova, kako bi približili strane u sporu. Pri samom kraju, ljudi postanu pristojni, i imaju razumevanje jedni za druge.”

Bruce Edwards, advokat i JAMS medijator, govorio je o prirodi sukoba, sa psihološke tačke gledišta. „Rast i lični razvoj stvaraju konflikte. Na nama je da shvatimo kako da upravljamo njima.”

Leonardo D’Urso, medijator, izvršni direktor i jedan od osnivača ADR Centra (Italija), podelio je svoja iskustva iz oblasti medijacije, ali sa ekonomskog, a ne pravnog stanovišta. „Medijacija je poslovna alatka, a ne pravna. Konflikti su deo svakodnevnog poslovanja“, zaključio je.

Ellen S. Bass, advokat, medijator i izvršni direktor Fondacije Weinstein International, govorila je o velikom uspehu Weinstein JAMS Programa stipendiranja, osnovanog 2008. „Mi smo zaista verovali u medijaciju, i pokušali smo da pronađemo neki način da podržimo druge ljude koji su radili važne stvari širom sveta… Nismo ni mogli da zamislimo da ćemo za 10 godina imati preko 100 stipendista iz 70 različitih zemalja…”

Dr. Srđan Šimac, medijator, sudija Višeg trgovinskog suda u Zagrebu i predsednik Hrvatske udruge za mirenje (HUM) (Hrvatska), govorio je o medijaciji, ali iz perspektive sudije. „Rođen sam da budem sudija. Ali onda sam otkrio medijaciju”, rekao je on, dodajući da “…mi, pravnici, smo ti koji izmišljaju pravne probleme.”

Diskusiji su prisustvovali predstavnici privrednih društava, advokati, sudije, pravnici, menadžeri, pravne i HR službe kompanija i javnih preduzeća, kao i ostali eksperti iz oblasti alternativnog rešavanja sporova, koji su iskoristili ovu jedinstvenu priliku da slušaju o iskustvima svetski poznatih medijatora o tehnikama rešavanja kompleksnih privrednih sporova, načinu za unapređenje poslovnih odnosa i usmeravanju poslovanja od destruktivnog konflikta do konstruktivnog rešenja.

Nakon dinamične diskusije, događaj je zatvoren u optimističnom duhu po pitanju daljeg razvoja alternativnog rešavanja sporova i medijacije u Srbiji. „Medijacija, a ne parnica. Sada je pravo vreme. Zaista funkcioniše.”